jod10 Súly: 0.01 kg

Jód kristály Jodium. 10 g 100%-os gyógyszerkönyvi minőség.

Egészségügyben 3%-os vizes oldata (mivel vízben gyengén oldódik, alkoholos oldatát hígítják vízzel) jelen van az elsősegélydobozokban, sebek fertőtlenítésére és szükséghelyzetekben víz fertőtlenítésére használjuk (3 csepp/l és hagyjuk fél órát állni).…
2 490 Ft
(1 961 Ft + 27% ÁFA) [6.51EUR] / db
Max. rendelhető 100 db

Egészségügyben 3%-os vizes oldata (mivel vízben gyengén oldódik, alkoholos oldatát hígítják vízzel) jelen van az elsősegélydobozokban, sebek fertőtlenítésére és szükséghelyzetekben víz fertőtlenítésére használjuk (3 csepp/l és hagyjuk fél órát állni). Mivel elnyeli a röntgensugarakat, kontrasztanyagként használják egyes vizsgálatoknál. Két, gammasugarakat kibocsátó izotópját (131I vagy 123I) a pajzsmirigy működésének vizsgálatára használják (szcintigráfia). A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Iodum néven hivatalos.

Biológiai szerepe A jód fontos nyomelem az emberi szervezet működésében. Jelen van a pajzsmirigy által termelt két hormonban, ebből 90% tiroxin, amely az emberi szervezet normális fejlődéséhez elengedhetetlen. (Például serkenti a növekedést, fokozza az alapanyagcserét, alapja a csontosodási folyamatnak, az agyszövet fejlődésének.) Az ősfejlődés során a pajzsmirigyhormonok nagyon korán megjelentek, mivel jelen vannak a legtöbb többsejtű szervezetekben, de szerepet játszanak egyes egysejtűek esetében is. A pajzsmirigy a jódot a véráramból szűri ki, és raktározza el, ezért nagyon fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe. Azokon a területeken, ahol az ivóvíz nem tartalmaz jódot, szükséges a jódozott só fogyasztása. Hiánya a pajzsmirigy megnagyobbodásához (golyva) és tiroxin-alultermeléshez vezet. A tiroxin alultermelése esetén az alapanyagcsere 50%-kal is csökkenhet, ami fiatalkorban aránytalan törpeséget, szellemi visszamaradottságot eredményez, felnőttkorban testhőmérséklet-csökkenést, a beszéd, mozgás és gondolkodás lassulását, elhízást, valamint étvágytalanságot eredményez. Túltermelés esetén 100%-kal nőhet az alapanyagcsere (Bazedow-kór) és a tünetek az ellentételei a fentieknek: a beteg sokat eszik, mégis fogy, ingerlékeny, túlzottan élénk, a szemgolyók kidüllednek. A napi szükséglet felnőttkorban 0,15 milligramm. Az elemi jód minden élő szervezet számára mérgező (ezen a tulajdonságán alapszik fertőtlenítő hatása), nagy adagban (2-3 gramm) halálos méreg.

A jóddal való mérgezés a gyakrabban előforduló, bár csak ritkán halálos mérgezések közé tartozik, minthogy ezen szernek (különösen a jódkáliumnak és a jódtinkturának) orvosi alkalmazása igen gyakori. Jódgyárakban, ahol a munkások folytonosan klórral, brómmal és salétromsavval keveredett jódgőzöknek vannak kitéve, a mérgezésnek mind a heveny, mind a krónikus formája (jodismus acutus és chronicus) előfordul. Az első alaknál, mely kálium-jodid nagyobb mennyiségének bevételekor is szokott jelentkezni, a mérgezés jelei a következők: erős nátha („jódnátha”) és kötőhártya-gyulladás, könnyezés, nyálfolyás, fulladozás (mint az asztmánál), esetleg hangrésgörcs következtében halál, vagy ha a mérgezett tovább él, akkor légcsőhurut és tüdőgyulladás. Gyakran orrvérzés, fehérjevizelés, hemoglobinuria és jellemző bőrkiütés, ún. jódakne is észlelhető. Mindezen gyulladásos jelenségeket a szabad jód okozza; mert igaz, hogy a vér nátrium-bikarbonátja a jódot nátrium-jodiddá és nátrium-jodáttá alakítja, de e kettő a szervezetnek savanyú nedvei által (p. az agykéregben és az orr nyálkahártyáján Ehrlich szerint jelenlevő salétromsav által) elbontatnak és ekkor szabad jód hasad le. A heveny mérgezésben elhaltak boncolásakor a légutakban és a tápcsatornában – nevezetesen a nyelőcsőben és a gyomorban – a nyálkahártya duzzadtsága, gyulladása, sőt kezdődő elhalása mutatkozik, a májban és a vesében pedig elzsírosodás. A gyógykezelés fehérjés italoknak (tojás), alkénessavas nátriumnak, jégpiluláknak és ópiumos szereknek adásában áll. A heveny mérgezés (amelynek állatokon történt első beható tanulmányozása Rózsahegyitől származik) utóbbi időben gyakran onnan származott, hogy petefészektömlők üregébe sok jódtinkturát fecskendeztek. A krónikus mérgezés általános rosszulléttel, lesoványodással, kachexiával jár, mely makacs tüdőhuruttal és gyomorkatarussal, álmatlansággal, a kezek reszketegségével, a fogak zománcának megromlásával kapcsolatos; sőt elmebajok is származhatnak belőle. Gyógyításának első feltétele természetesen a jóddal való foglalkozásnak (gyárakban) és a jódtartalmú gyógyszerek szedésének azonnali abbahagyása. 

Védekezés a radioaktív jód ellen Atomerőművekben használt urán maghasadásakor 131I keletkezik, amely nukleáris katasztrófa esetén kikerülhet a levegőbe. Mivel a pajzsmirigy raktározza a jódot, ilyen esetekben fennáll a veszély, hogy nagy koncentrációban gyűlik fel a radioaktív jód a pajzsmirigyben, ami daganatos betegséghez vezethet. Ilyen esetben a pajzsmirigyet telíteni kell inaktív jóddal, hogy megakadályozzuk a radioaktív jód raktározását. Napi 130 milligramm kálium-jodid tabletta elegendő a pajzsmirigy telítődéséhez. Mivel a 131I felezési ideje igen rövid (8,0207 nap), a tabletta szedését pár hét után abba lehet hagyni.

Napi jódbevitel A WHO által ajánlott jódbevitel 2 μg/ttkg/nap, azaz 150 μg/nap, terhes és szoptató nőknél 200 μg/nap. Németország, Svájc és Ausztria jódban szegény vidékein ennél több: felnőtteknél 200, terhes nőknél 230, szoptató nőknél 260 μg/nap. E három országban jódozott konyhasó van forgalomban 15–25 mg/kg jódtartalommal. A napi maximális jódbevitelt a WHO 1 mg/napban adja meg, a fenti három országban viszont ennek felét javasolja. A tartós jódhiány miatt ugyanis számolni kell a pajzsmirigy fel nem ismert funkcionális autonómiájával. Forrás: Wikipedia

Specifikáció:

BT. adatlap:

Szállítás

Barion

Személyes átvétel Soltvadkerten


Köszönjük Rendelését! Kérjük NE UTALJON előre! Utalásra CSAK előzetes egyeztetést követően van lehetőség! Nincs szállítási költség, ha a megrendelt terméket személyesen, soltvadkerti üzletünkben veszi át. Nyitva tartás: hétfőtől-péntekig 8-12. ig.

Barion
Csomagküldő csomagpont

Packeta csomagautomata (Z-Box) Átvétel,OKOSTELEFONNAL!!


Szállítási idő 3-6 munkanap. Csomag átvétele kizárólag okos telefonos applikációval, fizetés csak bankkártyával !! A Z-BOX önkiszolgáló csomagautomata éjjel-nappal üzemel a hét minden napján. Csomagját érintésmentesen veheti át. A Z-BOX a Packeta mobilalkalmazással nyitható ki. Szállítási idő 3-6 nap. Csomag átvétele: Kapcsolja be telefonján a Bluetooth és a helymeghatározási szolgáltatást. Nyissa meg az alkalmazást, amely automatikusan párosítja készülékét a Z-BOX-al.

A termék súlya 0.01 Kg, így a szállítási költség 1 termék esetében 1 480 Ft.
Szállítási díj: Súlytól függ Ingyenes 100 000 Ft értékű rendelés felett.
Barion
Csomagküldő csomagpont

Packeta átvevő pontra szállítás.


Csak valós telefonszámmal tudja átvenni a csomagot!!!! Szállítási idő 3-6 munkanap. Csomag átvétele SMS-ben, vagy e-mailben kapott jelszó ellenében, fizetés készpénzzel vagy bankkártyával !! Ha a kártyás előre fizetés sikertelen a csomagot utánvétesen adjuk fel. Az Önhöz legközelebbi átvevőpontot választhatja. Szállítási idő 3-4 munkanap. Számlázás: Minden vevőnknek számlát küldünk. Áfa elszámoláshoz, kérem pontosan adja meg adószámát!! Többszöri rendelést, nem tudunk eggyesíteni.

A termék súlya 0.01 Kg, így a szállítási költség 1 termék esetében 1 480 Ft.
Szállítási díj: Súlytól függ Ingyenes 100 000 Ft értékű rendelés felett.
Barion
PostaPont

MPL csomagautomata


Ez a szállítási mód, 20 kg -ig és max 30 x 25 x 40 cm csomahméretig választható. Az MPL, csak 2 napig tárolja a csomagot az automatában! Kérem, ez idő alatt vegye át. Kérjük NE UTALJON előre! Web áruházunk, ezt nem tudja kezelni! Sikertelen bankkártyás fizetés esetén utánvétesen küldjük a csomagját! Áfa elszámoláshoz, kérem pontosan adja meg adószámát!! Utólag számlát módosítani, nem áll módunkban!! Többszöri rendelést, nem tudunk eggyesíteni.

A termék súlya 0.01 Kg, így a szállítási költség 1 termék esetében 1 680 Ft.
Szállítási díj: Súlytól függ Ingyenes 100 000 Ft értékű rendelés felett.
Barion
PostaPont

MPL legközelebbi postán átvehető.


Köszönjük Rendelését! Ha nincs kártyával előre fizetve az átvételkor, bankkártyával, vagy készpénzzel fizethet. Kérjük NE UTALJON előre! Web áruházunk, ezt nem tudja kezelni! Ha 14 óráig beérkezik hozzánk a rendelés a következő munkanapon kézbesítik Önnek. Számlázás: Minden vevőnknek számlát küldünk. Áfa elszámoláshoz, kérem pontosan adja meg adószámát!! Utólag számlát módosítani, nem áll módunkban!! Többszöri rendelést, nem tudunk eggyesíteni.

A termék súlya 0.01 Kg, így a szállítási költség 1 termék esetében 1 890 Ft.
Szállítási díj: Súlytól függ Ingyenes 100 000 Ft értékű rendelés felett.
Barion
PostaPont

MPL postapontra szállítás.


Csak 20 kg sújig lehet választani, Az Önhöz legközelebbi átvevőpontot választhatja. Szállítási idő 1-2 nap. Ha a kártyás előre fizetés sikertelen a csomag átvételekor utánvét -el adjuk fel. Kérjük NE UTALJON előre! Web áruházunk, ezt nem tudja kezelni! Ez a szállítási mód, 20 kg-os csomagsúlyig vehető igénybe, Ami 14 óráig beérkezik rendelés, az nap átadjuk a szállítónak.

A termék súlya 0.01 Kg, így a szállítási költség 1 termék esetében 1 890 Ft.
Szállítási díj: Súlytól függ Ingyenes 100 000 Ft értékű rendelés felett.
Barion

MPL futárszolgálat. Házhoz szállítás


A leggyorsabb szállítási mód. 1-2 munkanap. Kérjük NE UTALJON előre! Web áruházunk, ezt nem tudja kezelni! Ha 14 óráig beérkezik hozzánk a rendelés a következő munkanapon kézbesítik Önnek. Fizetés utánvéttel. A kézbesítőnél, bankkártyával, vagy készpénzzel fizethet. Számlázás: Minden vevőnknek számlát küldünk. Áfa elszámoláshoz, kérem pontosan adja meg adószámát!! Utólag számlát módosítani, nem áll módunkban!! Többszöri rendelést, nem tudunk eggyesíteni.

A termék súlya 0.01 Kg, így a szállítási költség 1 termék esetében 1 990 Ft.
Szállítási díj: Súlytól függ Ingyenes 100 000 Ft értékű rendelés felett.
Barion

Packeta, EXPRESS ONE házhoz szállítás.


Ez a szállítási mód, csak 15 kg súlyig, veszélytelen és nem terjedelmes termékekre választható. Szállítási idő 3-6 munkanap. Ha a kártyás előre fizetés sikertelen a csomag átvételekor utánvéttel adjuk fel. Előre, semmi képpen ne utaljon Ez a szállítási mód, 15 kg-os csomagsúlyig vehető igénybe, terjedelme, 50 x 40 x 30 cm lehet. Pl. 120 literes hordót, csak az MPL futár visz. Ami 10 óráig beérkezik rendelés, az nap átadjuk a szállítónak.

A termék súlya 0.01 Kg, így a szállítási költség 1 termék esetében 1 950 Ft.
Szállítási díj: Súlytól függ Ingyenes 100 000 Ft értékű rendelés felett.

Vásárlói értékelések


2023-06-03

Maximálisan elégedett vagyok


2021-07-30

Csak 1g-ot küldtek!


2021-07-30

Csak 1g-ot küldtek!

Mások az alábbi termékeket vásárolták mellé...

Hasonló termékek