Származási hely: Németország.
Minden zselatinunk, nagy tisztaságú kollagén, sertés zselatinok kiválóan hidrolizálhatók. A bloom szám, főleg a cukrászokat érdekli, hogy éppen menyire kemény kocsonyát kívánnak készíteni. Minél magasabb ez a szám, annál keményebb. A 100, 180 és a 240 bloomos sertés a 200 és 250 –es szarvasmarha zselatin. Kinek, melyik a szimpatikusabb. Van aki azt mondja, a magasabb bloomszámú nehezebben emészthető. Ez fogyókúrára is jó. Ha nem cél a testsúlycsökkentés, talán érdemesebb az alacsonyabb bloomszámút választani.
A szemcsenagyságot is jelezzük, a termák specifikáción, ami a terméklap aljáról linkelhető. Ezt egy úgynevezett ”mesh” szám jelzi, ami a szitaszövet lyukszámát adja meg, egységes felületen, amivel átszitálják. Így, ez a szám, minél nagyobb, annál apróbb a szemcsenagysága. Pl. a 10-20 mesh nagyszemcsés, a 30-40 mesh közepes, a 40-60 mech nagyon finom.
Felhasználás: Ételek, italok, gyümölcslevek. Flotálás, derítés, kocsonyásítása.
Zselatin, használata. Videó:
Zselatin a Wikipédián: http://hu.wikipedia.org/wiki/Zselatin
Specifikáció: http://svk.floravita.hu/spec/zselatin100bloom.jpg
BT adatlap: http://svk.floravita.hu/BT/zselatin_BT_adatlap.jpg
Kalóriatáblázat:
Energia 342 kcal
Fehérje 84 g
Zsír 0.1 g
Telített 0 g
Egyszeresen telítettlen 0 g
Többszörösen telítettlen 0 g
Szénhidrát 0 g
Cukor 0 g
Rost 0 g
Nátrium 0 mg
Koleszterin 0 mg
Forrás: https://www.xn--kalriaguru-ibb.hu/kaloriatablazat/zselatin-kaloria.php
A zselatin aminosav tartalma általában a következőképpen alakul:
glicin 21%
prolin 12%
hidroxiprolin12%
glutaminsav 10%
alanin 9%
arginin 8%
aszparaginsav 6%
lizin 4%
szerin 4%
leucin 3%
valin 2%
fenil-alanin 2%
treonin 2%
izoleucin 1%
hidroxi-lizin 1%
metionin és hisztidin <1%
tirozin < 0,5%
Az összetevők koncentrációja (elsősorban az alacsony koncentrációban jelenlévők) erősen függ a zselatin elkészítésének módjától, valamint a felhasznált alapanyagoktól. Élelmiszerekben a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert. A zselatin önmagában fogyasztva energiaveszteséget okoz, mert emésztése több energiát használ el, mint amennyi felszabadítható belőle. Ennek ellenére nagy mennyiségben való fogyasztása nem ajánlott, mert nem tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, így a helytelen táplálkozás kihathat az egészségügyi állapotra. Az 1970-es években elterjedt fogyókúrás módszer volt a zselatin kizárólagos fogyasztása mindaddig, míg néhányan bele nem haltak a fogyókúra okozta helytelen táplálkozásba, mert a szervezetük nem kapta meg az esszenciális zsírsavakat.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Zselatin