Speciális, elfplyósító enzim. Általános adagolás1,5 g/hl. A 250 g, 100-160 q gyümölcsön, rövid idő alatt, látványos hatást fejt ki.
Koncentrált pektocelluláz enzimek szőlőfeltáráshoz, héjon erjesztéshez, szín és aromakinyeréshez.
A MICROZYM enzimeket a MAXIMÁLIS SPECIFIKUS AKTIVITÁS jellemzi, amit el lehet érni a szőlők, mustok és borok kezelése során.
A MICROZYM EXTRACT egy granulált enzimkészítmény, amit speciális Aspergilus Niger penésztörzsek szubmerz fermentációjával nyernek, majd speciális eljárással tisztítanak a nemkívánatos mellékaktivitásoktól.
A pektinanyagok enzimatikus hidrolízise többféle enzim különböző spektrumait igényli, amelyben a pektin-metil-észteráz (PE), az endopoligalakturonáz (PG) és a pektinliáz (PL) aktivitás egyensúlya különösen fontos. A MICROZYM EXTRACT emellett jelentős hemicelluláz aktivitással rendelkezik, ezáltal a szőlő héjának poliszacharidjait szelektíven lebontja, ezáltal megkönnyíti a szín, az aromaanyagok, az alacsony molekulatömegű- bársonyos- tanninok jobb kioldódását, pektolitikus aktivitásának köszönhetően pedig csökkenti a must viszkozitását, javítja a préselhetőséget, növeli a színlé mennyiségét.
Kiválóan alkalmas héjon áztatáshoz és héjon erjesztéshez.
A MICROZYM EXTRACT enzimek 3 típusa létezik:
MICROZYM EXTRACT 200 MICROZYM EXTRACT 150 MICROZYM EXTRACT 100
MICROZYM EXTRACT 200: a világpiacon kapható egyik legmagasabb PE, PG és PL és hemicelluláz aktivitással rendelkező enzimkészítmény, amely tökéletesen tiszta.
MICROZYM EXTRACT 150 és 100: ugyanazok a minőségi jellemzőik, mint a MICROZYM CLAIR 200 enzimnek, de 70%-os illetve 50%-os aktivitással rendelkeznek
Adagolás :
Alkalmzás Microzym Extract 200 Microzym Extract 150 Microzym Extract 100
Héjonáztatás 0,7-2 g/hl 1-3 g/hl 1,5-4 g/hl
Héjonerjesztés 1-2,5 g/hl 1,5-3,5 g/hl 2-5 g/hl
Várható előnyök
Héjon áztatásnál:
kolloidok, aroma prekurzorok jobb extrakciója
macerációs idő csökkentése
színlé növelése 10-20%-al
növeli a zúzás kapacitását
Héjon erjesztésnél:
jobb színkihozatal, alacsony molekulatömegű tanninok jobb kinyerése
( bársonyosság )
nagyobb mértékű stabil antocianin-polifenol komplex kialakulása
( jobb színstabilitás )
később a borok jobb deríthetősége, szűrhetősége
Alkalmazás :
Felhasználás előtt 10x mennyiségű vízben oldjuk fel, majd egyenletesen eloszlatva adagoljuk a teljes tételhez.
Óvakodjunk az enzim és bentonit együtt történő alkalmazásától, mert a bentonit inaktiválja az enzimet.
Kéndioxid 500 mg/l koncentrációig nem gátolja az enzim működését.
Tárolás :
Megfelelő körülmények között, száraz helyen, 25ºC alatt, bontatlanul 5 évig eltartható az aktivitás csökkenése nélkül.
Leírás:
Specifikáció: http://svk.floravita.hu/spec/MicrozymExtrakt.doc
Bt. adatlap: http://svk.floravita.hu/BT/floravita_microzym_enzimek.docx